Samen Schilderen

Samen schilderen

 

Met 600 Hilversummers, één schilderij!
In het kader van de viering van Hilversum 600 jaar, ga ik samen met 600 Hilversummers één groot schilderij maken met de titel : “De geschiedenis van Hilversum in één schilderij door 600 Hilversummers". En het leuke is dat iedereen (zonder kosten) mee kan doen dit project. Of je nu kunt schilderen of niet, dat maakt niet uit..! 

Hoe gaat het in z’n werk?
Aan de hand van historische beelden maak ik een collage van de indrukwekkende geschiedenis van Hilversum. Deze collage deel ik op in 600 paneeltjes van 30 x 30 cm die door 600 Hilversummers ieder op hun eigen wijze zullen worden beschilderd. Met of zonder ervaring; iedereen die meedoet, draagt bij aan het geheel, met zijn of haar eigen inbreng. Een ultiem staaltje samenwerken door samen te schilderen met als prachtig resultaat de samenvoeging van het werk van velen in één gigantisch schilderij.
Elke deelnemer kiest op papier een geprint stukje van de puzzel en gaat hier, onder begeleiding van mij, mee aan de slag. Op elk paneeltje is als houvast alvast met dun potlood een stukje van de compositie getekend. Op die manier krijgen we 600 paneeltjes geschilderd door 600 deelnemers die tezamen een groot kunstwerk van 2,4 meter hoog en ruim 22 meter lang vormen. Met het indrukwekkende verhaal van 600 jaar Hilversum. Welk stukje van het totaalbeeld jij schildert, blijft tot het einde een verrassing.

Voor wie is het?
Voorwaarde om mee te doen is wél dat je in Hilversum woont of werkt.

Wanneer gaat het van start?
Op 14 mei is de aftrap en worden de eerste paneeltjes geschilderd door de Burgemeester en de wethouders, in het Raadhuis.
In de periode van mei tot en met november zal ik met groepen van ongeveer 15 á 20 deelnemers een dagdeel  schilderen, met een groep die bij elkaar hoort op hun locatie of met een groep individuele schilders in mijn atelier. 
Komende maanden breng ik in kaart wie er mee willen doen. Er zullen door mij ook groepen benaderd worden uit alle delen van de samenleving.

Wat zien we straks?
Het is de bedoeling om een representatieve afspiegeling aan mensen uit de Hilversumse samenleving mee te laten schilderen. Wij vertegenwoordigen met elkaar en met iedereen die uiteindelijk meedoet een momentopname in de geschiedenis van Hilversum!  
Iedereen die mee schildert wordt gevraagd om (anoniem) op de foto te gaan. Zo krijgen we ook een beeld van wie de Hilversummers zijn die dit met elkaar geschilderd hebben en die nu laten zien hoe in 2024 een dwarsdoorsnede van onze bevolking eruit ziet. Voor in de geschiedenis...
(Als je niet op de foto wilt, mag je achterstevoren in beeld gaan staan).

Hoe doe ik mee?
Heb je zin om mee te doen om dit grote kunstwerk tot stand te brengen? Mail dan naar: samenschilderen@moniquevanwijk.nl
Over tijden en data zullen deelnemers t.z.t. geïnformeerd worden.
De onthulling van het totaalschilderij zal plaatsvinden tussen Kerst en Oud en Nieuw en jij bent daar op uitnodiging uiteraard bij.

Dan zal ook de collage van foto's van alle deelnemers te zien zijn.
Het kost niets, alleen wat van je tijd.

Wil je op de hoogte blijven?
De voortgang van het project kun je volgen op Facebook  en Instagram en via een nieuwsbrief, binnenkort te verwachten (Wil je deze ontvangen, dan kun je je ook aanmelden via samenschilderen@moniquevanwijk.nl, onder vermelding van Nieuwsbrief)


Voorbeeld van een ‘samenwerkingsschilderij’: 20 mensen schilderden deze compositie naar aanleiding van een stilleven van Cezanne. 
 Op de bovenste foto zie je eerst de willekeurige volgorde, de onderste foto laat het totaalbeeld zien.

Geschilderd is naar voorbeeld van deze stukjes van de compositie, geprint op papier:

In de portfolio zijn voorbeelden te zien van andere projecten, en van sfeerbeelden van het samen werken.

Nederlands Deutsch English
website maken