Rhodesian Ridgeback schilderij

12-08-2023

 

Imani, Olly, Jua, Dashwood en Ruva, allemaal wonen ze in Soest bij de familie Van Doorn-Kraaijvanger.

Het portretteren van Rhodesian Rigebacks begon in 1994 met de honden van Ans Tresoor (Vir die Simba Safari), toen het ras nog niet heel bekend was. De honden van destijds Rens Trappel en Mariëtte van der Veer (Vizara) volgden en de rest is geschiedenis; ik heb nageteld dat ik inmiddels bijna 150 Ridgebacks geschilderd heb…

25 Jaar lang heb ik mijn werk met regelmaat laten zien op internationale hondententoonstellingen, om te werven voor opdrachten. Het waren meestal de mensen die gewoon zelf een hond hadden, privé, die aanhaakten op mijn werk. En zo nu en dan ook een fokker van een bepaald ras.
Bij de Rhodesian Ridgeback gebeurde iets wonderlijks: het waren juist fokkers die veelvuldig bij mijn werk terecht kwamen… Heel veel fokkers kennen elkaar (wereldwijd) en delen hun smaak of voorkeur voor mijn werk ook met elkaar. Zelf denk ik dat het komt, omdat mensen die voor een Ridgeback kiezen, heel bewust een keuze maken voor een soort van uitheems ras; stoer en kleurrijk karakter, dichtbij de natuur nog, krachtig, autonoom en loyaal. Dat klinkt misschien zelfingenomen, maar ik denk dat mijn werk dat ook heeft. (Overigens ook een reden waarom mensen die van dogachtigen en terriërs houden vaker bij mij terechtkomen..) Het zijn geen standaard portretten; de sfeer in de achtergrond speelt (vaak door de gezichten heen) een even zo belangrijke rol om een persoonlijke sfeer en kracht uit te drukken. Meestal alleen in kleurvlakken, maar soms hebben mensen ook speciale wensen. (Afrikaanse) landschappen bijvoorbeeld, al zal ik nooit een landschap heel letterlijk weergeven, het is meer een verwijzing naar zo’n landschap. Vaak portretteer ik 1 hond, maar vaak ook hebben mensen meerdere Ridgebacks die ze op 1 doek willen, soms wel tot 7 stuks.
Ogenschijnlijk lijken alle Ridgebacks op elkaar (allemaal bruin en allemaal een streep op de rug), maar als je goed kijkt zie je hele grote verschillen. Die moet je er als schilder allemaal uithalen. Dat is leuk om te doen: goed kijken. En ook luisteren naar wat de opdrachtgever te vertellen heeft. Dan kan ik er voor de mensen een heel persoonlijk schilderij van maken.

Als je wilt weten hoe dat in z’n werk gaat, kijk dan bij werkwijze.

Hieronder een kleine willekeurige greep uit de schilderijen met Rhodesian Ridgebacks van jaren her tot nu.

 

Nederlands Deutsch English
website maken